Najnowsza, zaktualizowana wersja zaleceń dietetycznych dla diabetyków, opublikowana przez Polskie Towarzystwo Diabetologiczne (PTD), zawiera kilka nowości, które mogą wpłynąć na poprawę komfortu życia osób chorych na cukrzycę. Jakie to wskazówki?
- PTD nie zaleca stosowania długotrwałych diet o niskiej kaloryczności, opierających się na obniżonej zawartości białek, węglowodanów lub tłuszczów w codziennej diecie pacjenta. Owszem, tego typu diety mają korzystny wpływ na redukcję wagi ciała, jednak w przypadku osób cierpiących na cukrzycę, ich długotrwałe stosowanie może być zbyt mocno obciążające dla ich organizmów.
- PTD podtrzymuje wskazania dotyczące proporcji węglowodanów w stosunku do globalnej kaloryczności spożywanych potraw, ustalając limit węglowodanów na 45% dziennego zapotrzebowania na energię. Należy jednak zaznaczyć, że w przypadku spożywania produktów o niskim indeksie glikemicznym i o dużej zawartości błonnika, limit kalorii przyjmowanych w postaci węglowodanów może sięgnąć nawet 60% globalnego (dziennego) spożycia wszystkich kalorii.
- PTD po raz kolejny podkreśla konieczność ograniczenia stosowania cukrów prostych, zwłaszcza cukrów dodanych, powszechnie występujących w wysoko przetworzonych produktach spożywczych, przede wszystkim w słodyczach, napojach gazowanych czy sokach.
- Polskie Towarzystwo Diabetologiczne wskazuje na korzyści wynikające ze spożywania odpowiedniej ilości błonnika, ustalając dzienną porcję błonnika na 25g lub 15g na 1000kcl. W dokumencie przygotowanym przez PTD znaleźć można wyszczególnienie najlepszych źródeł błonnika i porcji, w jakich powinno się go przyjmować.
- PTD sugeruje zmianę dotychczasowego limitu tłuszczów w codziennej diecie diabetyka z 30-35% na 25-45%. Przy czym dokładnie określa, jakie rodzaje tłuszczów i w jakiej proporcji należy spożywać dla osiągnięcia jak najkorzystniejszego efektu dietetycznego.
W Centrum Medycznym Multimedic znjadziecie Państwo poradnię diabetologiczną - zapraszamy do rejestracji.