Permanentne uczucie senności i zmęczenia, a także towarzyszące im wyraźne obniżenie odporności to objawy typowe dla tzw. przesilenia wiosennego, które w naszej strefie klimatycznej najczęściej przypada na marzec. Jak radzić sobie z tego typu dolegliwościami i jak skutecznie im przeciwdziałać?
Skutki zimy
Budząca się do życia natura zachęca do częstszych wyjść na świeże powietrze. Osłabiony po zimowym letargu organizm jest jednak szczególnie narażony na wszelkiego rodzaju infekcje. Nie bez powodu to właśnie na przełom lutego i marca przypada szczyt zachorowań na grypę. W tym czasie niezwykle częste są również typowe przeziębienia.
Obniżona odporność w połączeniu ze zdradliwą pogodą dają piorunujący efekt. Wystarczy drobny kontakt z wirusem i już jesteśmy chorzy. Za naszą pogorszoną odporność odpowiada przede wszystkim mniejszy kontakt ze światłem słonecznym, które jest niezbędne dla prawidłowej syntezy witaminy D oraz zimowa, uboższa w świeże owoce i warzywa dieta. Tego typu produkty są najlepszym źródłem witamin, mikro- i makroelementów niezbędnych dla prawidłowego działania naszego układu immunologicznego. Gdy ich zabraknie, nasza naturalna odporność wyraźnie słabnie.
Walka z infekcjami
Zmienna pogoda, w tym gwałtowne wahania temperatury powietrza sprawiają, że na wiosnę szczególnie łatwo jest się przeziębić. Gdy dodamy to tego ogólne osłabienie organizmu po zimie, mamy mieszankę wybuchową. Choć katar, lekka gorączka, ból gardła czy kaszel nie wydają się czymś bardzo groźnym, to jednak nawet przy niewielkim nasileniu mogą znacznie utrudnić nasze codzienne funkcjonowanie. Przy typowych przeziębieniach najlepiej sprawdzą się tzw. domowe sposoby, czyli wygrzanie organizmu i jego wzmocnienie owocowymi sokami, syropem z cebuli czy czosnkiem, który możemy jeść w formie naturalnej, a gdy nie lubimy jego zapachu, w formie łatwych do przełknięcia kapsułek. Organizm możemy wesprzeć, stosując także popularne preparaty witaminowe z witaminą C i rutyną. Ta ostatnia substancja pomaga w uszczelnianiu drobnych naczyń krwionośnych, przez co zarazkom trudniej wniknąć do naszego organizmu.
Wzmacnianie odporności
Uniknięcie kłopotów na wiosnę jest możliwe, jeśli odpowiednio wcześniej zadbamy o wzmocnienie organizmu. Najważniejsze jest uzupełnienie ewentualnych niedoborów witamin i minerałów, a tym samym zapewnienie naturalnego wsparcia układowi immunologicznemu. Na początek warto zacząć od modyfikacji codziennej diety.
Dieta na wiosnę
Tłustą i sycącą zimową dietę warto zacząć zmieniać już w lutym, tak by dać organizmowi czas na przygotowanie się do wiosennego sezonu przeziębień. Do codziennego jadłospisu wprowadzamy większą ilość produktów bogatych w witaminę C, na przykład cytrusów. Możemy również sięgnąć po bogate w witaminy i minerały typowo polskie kiszonki, takie jak kiszona kapusta czy ogórki kiszone. Ważnym źródłem witamin z grupy B będą różnego rodzaju kasze i pełnoziarniste pieczywo. Witaminę D i cynk uzupełnimy, włączając do diety tłuste ryby morskie. Warto sięgnąć również po orzechy, nasiona czy pestki, na przykład pestki dyni. Pamiętamy także o właściwym nawodnieniu organizmu. Zimą zwykle spożywamy znacznie mniej płynów niż latem i początek wiosny jest najlepszym momentem, by się ponownie przestawić. Jeśli zadbamy o właściwe nawodnienie, szansa, że wirusy wnikną do organizmu przez suche śluzówki, będzie nieco mniejsza. Jeśli masz wątpliwości jaka dieta będzie dla Ciebie odpowiednia - zachęciamy do wizyty w poradni dietetycznej w Centrum Medycznym Multimedic.
Aktywność fizyczna
Na nasz ogólny stan fizyczny wpływa nie tylko codzienna dieta, ale i ruch. Gdy go brakuje, stajemy się słabsi i bardziej podatni na wszelkiego rodzaju infekcje. Podczas aktywności fizycznej nie tylko pracujemy nad poprawą siły i wytrzymałości mięśni, ale także dotleniamy całe swoje ciało. Gdy ćwiczymy na świeżym powietrzu, dodatkowo dajemy organizmowi szansę, by uzupełnił często występujące po zimie niedobory witaminy D. Poza tym promienie słoneczne mają pozytywny wpływ na naszą kondycję psychiczną.
Codzienna higiena
Uniknięcie zarażenie w sezonie, gdy wszyscy wokół kichają i kaszlą, może być trudne, ale nie niemożliwe. Warto pamiętać o częstym myciu rąk ciepłą wodą z mydłem, tak by nie przenosić wirusa z dłoni do oczu, ust czy nosa, o unikaniu kontaktów z osobami chorymi (z objawiamy typowymi dla przeziębienia lub grypy) i ogólnym unikaniu dużych skupisk ludzkich, gdzie dość łatwo można się zarazić. Warto również pamiętać o dostosowaniu stroju do pogody. Ubieramy się, tak by nie przegrzewać organizmu i jednocześnie, by nie narazić się na gwałtowne wychłodzenie. Pamiętamy również o higienie snu. Wypoczynek jest niezbędny, by nasz organizm mógł działać z maksymalną wydajnością. Gdy jesteśmy niewyspani, automatycznie jesteśmy słabsi i bardziej podatni na infekcje.